Kombinát AROMA SA
Kombinát AROMA SA
Přední moldavský výrobce divinů, brendy a vodky, založený v roce 1898, oceněný v posledních letech více jak 30-ti zlatými medailemi a 7 cenami GRAND PRIX za vysokou kvalitu své produkce.
Nachází se na okraji hlavního města Kišiněv. Závod se specializuje na výrobu koňaků podle tradiční francouzské technologie, respektuje právo francouzských výrobců na název „koňak“ a proto své koňaky nabízí pod ochranou značkou „divin“ (moldavský překlad slova „koňak“). Pro výrobu koňakového lihového destilátu používá výhradně nejkvalitnější speciální odrůdy vinné révy pěstované v oblasti KODRU. Destilát zraje v originálních sudech vyrobených z kavkavského dubu po dobu než je proces ukončen tzv. „kupážováním“ – složitým technologickým procesem, kdy mistrovství a zkušenost pracovníků kombinátu vytváří konečnou harmonii chuti a aroma nápoje, typické vlastnosti každé značky divinu značky AROMA. Stočením divinu do lahví jeho odležení končí. Věk divinu, jakkoliv dlouho by byl skladován v láhvi, bude vždy shodný s věkem destilátu, použitého při kupážování. V podnikových sklepích se nacházejí destiláty, jejichž věk přesahuje 50 let a proto kombinát produkuje i originální značky divinů „starých“ i několik desítel let, jako je například čtyřicetiletý divin AMBASADOR.
Jeden z nestarších vinařských závodů R. Moldova byl založen v 19. století. Ve státních archivech se dochovaly doklady, které potvrzují, že firma Obchodně-průmyslová společnost N. L. Šustov a synové založila v roce 1989 v Kišiněvu továrnu na výrobu divinu, na jejímž místě se v současné době nachází náš závod. Podnik prošel mnoha reorganizacemi a několikrát změnil název. Od roku 1959 byl podnik dobře znám pod názvem Kišiněvský kombinát na výrobu vína a divinu. Současný název se poprvé objevil v roce 1983 v souvislosti se založením výrobní společnosti AROMA. Po zrušení společnosti si závod ponechal název a od ledna roku 2000 se změnil na akciovou společnost AROMA.
Závod se specializuje na výrobu silných alkoholických nápojů, zejména divinu* a brandy.
Kvalita divinu v mnohém závisí na surovinách na výrobu vína, z něhož se získává alkohol. Pro výrobu surovin na výrobu vína se využívají vinice s určitými odrůdami, vypěstovanými v Kodrové oblasti Moldavska. Destilace koňakových surovin na výrobu vína se provádí na přístrojích speciální konstrukce a jde o velmi jemnou operaci. Umění destilace je předáváno zkušenými znalci z pokolení na pokolení a výsledkem této práce je získání mladého koňakového lihu. Časové počítání pro divin začíná litím divinového lihu do dubových sudů na mnohaleté odležení. Po třech letech vinař připraví nejjednodušší obyčejný divin TŘI HVĚZDY, zatímco příprava značkových lihových nápojů vyžaduje odležení 40 i více let (pro elitní divin – AMBASADOR AROMA). V podnikových archivech se nacházejí destiláty, jejichž věk přesahuje 50 let. Vinaři říkají: „Sud dělá víno.“ Toto tvrzení se ve značné míře vztahuje také na výrobu koňaku. Dubové dřevo má obrovský vliv na vytvoření chuťových vlastností a aromatických zvláštností alkoholu. Charakter koňaku je dán dobou odležení. Koňak postupně ztrácí koncentraci lihu, vstřebává ze dřeva tříslové a aromatické látky a během let získává svou neopakovatelnou chuť a barvu. Ale odležení samo o sobě nápoj nevytvoří. Po ukončení odležení začíná velmi jemná tvůrčí práce vinaře. Umění opravdového mistra se projeví ve výběru lihů z různých sérií pro kupážování a vytvoření harmonie chuti a aroma nápoje, zachování typických vlastností každé značky divinu. Stočením divinu do lahví jeho odležení končí. Věk divinu, jakkoliv dlouho by byl skladován v láhvi, bude vždy shodný s věkem lihu, použitého při kupážování.
Tradice výroby vína se v podniku udržují již více než sto let. Spolu s tradičními postupy podnikoví odborníci úspěšně využívají výsledky moderních technologií i pro další silné nápoje, jako je brandy, rakija, vodka, whisky, balzám.
Akciová společnost AROMA je rovněž významným výrobcem vín všech druhů: suchých, polosuchých, polosladkých, těžkých, aromatizovaných atp. Vzhledem k tomu, že společnost AROMA je podnikem druhotného vinařství, nakupuje jakostní vína od nejlepších výrobců ze všech vinařských oblastí Moldávie. Stálost vín je zajišťována technologickými operacemi (filtrace, zpracování za tepla i za studena), kterými jsou vína v podniku zpracovávána. Automatizovaná stáčecí linka, která je jednou z nejdokonalejších ve Společenství nezávislých států, dosahuje produktivity až 12 000 lahví za hodinu. Linka je řízena počítačem. Na začátku linky procházejí prázdné láhve elektronickou kontrolou a sterilizací ozonem. Stáčení vína může probíhat ve dvou režimech: sterilní stáčení a horké stáčení.
*DIVIN – v Moldávii patentovaný název nápojů, vyráběných klasickou technologií výroby koňaků.
V divinu je zkoncentrováno to nejlepší, co obsahuje vinná réva, víno a dubové dřevo. Proto se nejedná jen o rajský nápoj. Pokud se pije v rozumných dávkách, má blahodárný vliv na lidský organismus. Jste-li unaveni, vypijte sklenku skvělého nápoje, vyrobeného v našem podniku, a dobrá nálada vás neopustí.
Divin se podává při pokojové teplotě ve speciálních pohárech, které se naplní do jedné třetiny. Abychom lépe ucítili chuť a aroma nápoje, je třeba před pitím zahřát sklenku v dlaních. Obvykle se divin podává k dezertům, velmi dobře se hodí k vybraným druhům sýrů, různým zákuskům, čokoládě a kávě.
Výrobní sortiment značky AROMA zahrnuje více než 25 druhů divinů, brandy, rakije a vín. Asi 80 % produkce se vyváží do zemí SNS, pobaltských zemí, Izraele, Německa a USA.
Vynikající kvalita produkce značky AROMA byla oceněna 7 cenami GRAND PRIX a více než 30 zlatými a stříbrnými medailemi, které značka získala na nejprestižnějších mezinárodních soutěžích. Naše nápoje, vyráběné klasickou technologií při využití moderních tendencí vinařství, mohou s úspěchem konkurovat nejznámějším nápojům světa.
Vedle nejpopulárnějších značek BELII AIST (bílý čáp) a AROMA jsou velmi žádané i diviny jako 40-ti leté PREZIDENT a AMBASADOR, 33-ti letý SOFIA, 25-ti letý DACIA, 20-tiletý CODRU, 15-ti leté LUCEZARNII a PRAZDNICINII, 10-ti leté MOLDOVA, CHISINAU, BUCURIA a další.
Zdroj: http://www.moldvin.cz/cz/o-moldavskem-vinarstvi/aroma-sa